Asunnon hinta on suhteellinen

LINKKI

LakuPekka
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 25.11.2006
Kirjoituksia: 6
Vastauksia: 394

Heippa,

Surffailin etuovi.com sivuilla ja katselin vanhana Itähelsinkiläisenä, että jospa ostaisin alueelta rivi-/omakotitalon alle 500.000 eurolla. Kyllä tarjonta oli todella masentavaa ja hinnat pilvissä. Esimerkiksi Helsingin Tammisalosta, jossa olen asunut pitkään, saisi juuri ja juuri 100 m2 mineriittisen ruman rivitalopätkän, joka pitäisi kokonaan remontoida, koska se on alkuperäisessä kunnossa ja rakennettu 60-luvulla. Siitä ei saisi korjaamallakaan viihtyisää.

Nyt asustelen Fuengirolassa uuden karheassa 5 makuuhuoneen reilusti yli 200 m2 rivitalossa, jonka hinta on noin 450.000€. Kaupan päälle saan auringon, mukavat naapurit, hyvät palvelut ja tarvittaessa halpaa punkkuakin. Vastikkeestakin voisin mainita, että maksan 42€/kk ja vastaavat veloitukset ovat Suomessa 300–400 euroa/kk. Jos tätä tilannetta vertaa Helsingin hintoihin, niin minusta voitaisiin puhua edullisista hinnoista sekä asumiskustannuksista.

Jostain syystä suomalaisten mielestä Espanjassa ei saisi asunnot maksaa juuri mitään? Olen kuullut tätä ”kohta hinnat romahtavat tarinaa” viimeiset 10 vuotta ja voin todeta, etteivät ne ole mihinkään laskeneet ja tuskinpa ne normaalioloissa laskevatkaan.

Espanja on nykyään osa modernia ja sivistynyttä Eurooppaa. 60, 70, 80 -luvun peseta-/Franco-ajat ovat historiaa, jolloin mikään ei maksanut juuri mitään. Kuitenkaan sitä ei haluta enää muistaa, että noihin aikoihin Espanjan asuntolainakorot hipoivat 20 % luokkaa, mikä tarkoitti sitä, ettei asunnonostajilla ollut varaa ottaa suuria luottoja, joka taas heijastui hintoihin alentavana tekijänä. Myös unohdetaan sekin, että Espanja oli tuolloin köyhä, palveluitakaan ei juuri ollut ja infrastruktuuri ei toiminut kunnolla.

Ennustan, että käytettyjen hinnat pysyvät nyt paikoillaan pari vuotta ja uustuotannon hinnat nousevat 5-10 % vuodessa. Se mikä on viime aikoina muuttunut, niin ylihintapyynnöt ovat poistuneet markkinoilta, mikä on minusta tervettä kehitystä. Nyt ollaankin palattu normaaliin kiinteistökauppaan ja hinnoittelemalla tuote oikein kauppa käy edelleen ihan mukavasti.