Astmaatikot ja allergiset asunnon kanssa tarkkana!

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Terveysjutut Astmaatikko Aurinkorannikolla? Astmaatikot ja allergiset asunnon kanssa tarkkana!

LINKKI

jusaka
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 17.08.2007
Kirjoituksia: 3
Vastauksia: 3

Varmasti ilmasto tekee hyvää astmaatikoille. Asunnon kanssa kannattaa olla kuitenkin enemmän kuin tarkka! Olemme olleet Benalmadenassa muutaman viikon ja 9 vuotiaan astmaattisen poikamme tila meni selkeästi huonompaan suuntaan kun muutimme asuntoomme. Onneksi saimme purettua vuokrasuhteen ja löysimme myös uuden ja hyvän. Jospa se siitä…

Kosteusvauriot ovat hyvin tyypillisiä Espanjassa ja suhtautuminen niihin on välinpitämätöntä. Tämän ei saa kuitenkaan estä hyvän asunnon löytymistä. Tässäpä ainakin muutamia vinkkejä asunnon valintaan, jotka ovat tärkeitä etenkin astmaatikoille:

– Vaikka asunnossa olisi ilmalämpöpumput jäähdytykseen ja lämmitykseen niin se ei tarkoita sitä että asunnossa olisi Suomesta tuttu koneellinen *ilmanvaihto*. Täällä ilmanvaihto perustuu tuuletukseen ja jos asunto on ollut pitempään tyhjänä, niin ilma ei ole luultavasti päässyt vaihtumaan tuona aikana, ellei tuuletusikkunat ole olleet auki.
– Jos asunto edes ’haiskahtaa’ tunkkaiselta, jätä se ottamatta. Jos asunnossa on käytetty hajusteita, niillä on luultavasti peitetty tunkkaisuutta.
– Kosteus- ja homeongelmista kielivät mm. pullistelevat sisäpinnat (ks. Maalaukset ja rappaukset huolellisesti). Hometta voi löytää helposti vessojen ja kylppäreiden nurkista ja silikonisaumoista.
– Jos asunnossa on maanalainen kerros, ole tarkkana sen kanssa. Juuri siellä kosteus pesii, tai näin oli ainakin meidän asunnon tapauksessa. Varmista, että siellä on ilmalämpöpumput tms. laitteet joiden avulla voidaan poistaa kosteutta. Lisäksi maanalainen kerros pitää olla hyvin tuuletettavissa. Haistele!
– Kerrostalojen ylemmät kerrokset ovat siinä suhteessa turvallisia, että maanalainen kosteus ei ole niiden kanssa niin suuri ongelma.
– Valitse talo, jonka ’kylpee’ auringossa. Aurinko kuivattaa huoneistoa tehokkaasti, joten kattohuoneistot voivat olla tässä suhteessa potentiaalisia. Niissä kuitenkin piilee veden vuotamisongelmat…
– Olen myös kuullut, että lähellä rantaa sijaitsevissa taloissa on suuria kosteus- ja homeongelmia. Ne ovat valtavan vesimassa lähellä, eikä meren tuomaa kosteutta voi mitenkään pitää erillään rakenteista – etenkään Espanjalaisella rakennustyylillä.
– Kuulemani mukaan myös uusissa taloissa on ollut pahoja kosteus- ja homeongelmia. Äskeinen kiinteistöbuumi kannusti rakentamaan nopeasti ja halvalla.
– Elä pidä kiirettä kun tarkastelet asuntoa. Ole kriittinen. Jos asunto tuntuu likaiselta ja tunkkaiselta, niin jätä ottamatta se. Tarjontaa riittää ja etsimällä löydät hyvän.
– Yhtenä neuvona myös se, että ottakaa tänne tulevat viikoksi-pariksi tilapäisasunto, josta käsin etsitte pidempiaikaisen rauhassa ja huolella.
– Jos kuitenkin saitte ongelmatalon ja kädessänne on määräaikainen vuokrasopimus, niin pyrkikää siitä eroon lääkärintodistuksen avulla.
– Jos mahdollista, niin neuvotelkaa kuukauden koeasumisaika, jonka jälkeen teillä on mahdollisuus jatkaa/lopettaa vuokrasuhde. Ongelmat ovat usein piileviä ja niiden havaitseminen vaatii aikaa.

Terv. Juho