Artikkeli ja omistuspronominit

Uusimmat Keskustelu Opiskelu, työnteko ja yrittäminen Kielikulma Katalaani Artikkeli ja omistuspronominit

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Esmeralda
Esmeralda Ei kirjautuneena
Liittynyt: 10.04.2008
Kirjoituksia: 1
Vastauksia: 20

Esimerkkinä edellisen viestin lause:”Aquest llibre és el seu. Tämä kirja on hänen.”

En osaa selittää kieliopillisesti, mutta yritän vähän selventää. Ym. lause ei ole väärin, mutta yleensä sanotaan ilman artikkelia. Jos kyseessä on monta kirjaa, ja joku kysyy, onko tämä kirja hänen:”Aquest llibre és seu?”, voidaan vastata ”no, aquest llibre és el seu”, eli tarkennetaan, että tämä nimenomainen kirja on hänen, ei se toinen.

Samaten huomaatte, että kysymyksessäni ei ole artikkelia, eli sitä ei yleensä käytetä kysymyksessäkään, ellei ole kyse jostain tietystä esineestä.

Eli siis jos kyse on jonkun tietyn henkilön kirjoittamasta (tai omistamasta) tietystä kirjasta, ja siitä on jo puhuttu aiemmin, ja ollaan ison kirjakasan edessä, voidaan kysyä ”Aquest llibre és el seu?” ja vastata, ”Si, és el seu/No, aquest llibre no és el seu, és aquest.”

Toinen esimerkki: olet lounaalla ja edessäsi on kaksi lasia, joista toinen on sinun ja toinen jonkun toisen, etkä ole varma, kumpi on kumpi. Voit kysyä (ilman artikkelia):”Aquesta copa és teva o meva?” Vastaus (ilman artikkelia) on:”És meva/És teva”.

Toivottavasti saitte selvää.