Andalusia talvella

LINKKI

reissu-lassi
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 15.12.2008
Kirjoituksia: 7
Vastauksia: 120

Hyvä Unikki,
Olen asunut eri puolilla Espanja jo pitkään. Andalusiastakin on kokemusta kahdelta talvelta ja kahdesta eri paikasta. Andalusian saldoksi jäi se, etten ole koskaan palellut niin paljon. Vaimo vahvistaa.
Andalusiassa on kyllä ulkona lämmintä aina, kun aurinko paistaa. Taloissa ei ole kuitenkaan lämmitystä. Lisäksi niitä on tuuletettava, ettei tule hometta. Vetoa on aikalailla: talojen sisällä hytistään.
Meille se oli erityisen hankalaa, kun työ on tietokoneen ääressä istumista…

Sisällä pärjää, jos on kotityön touhussa jatkuvasti, tai vällyjen alla. Vanha perinteinen lämmityskeino onkin laittaa filti pöydän ylitse sen ympärillä istuvien syliin. Pöydän alla on lämmitin, joka pitää jalat lämpöisinä.

Kummassakaan Andalusian asunnossamme ei ollut mitään varsinaista lämmitysjärjestelmää takan lisäksi. Takka lämmitti juuri niin pitkään, kun valkea roihusi, sillä Espanjan eteläosissa takat eivät varaa lämpöä. Ohuiden seinien ja yksinkertaisten lasien ansiosta lämpö karkaa hetkessä. Halkoja hupeni siis pari säkkiä päivässä.
Apuna oli erilaisia töpseliin kytkettäviä pattereita. Niitä ei voinut laittaa isossa talossa ihan joka huoneeseen, koska automaattisulake räpsähti päältä, jos yritti lämmittää koko taloa.
Valenciassa oli samanlaisia ongelmia aluksi, kunnes saimme oman talon, joka oli järkevämmin rakennettu. Nykyisin asumme pohjoisrannikolla, eikä tarvitse enää palella: talossa on liki metrin paksuiset seinät ja sisäpuolella patterit.:-)
Pohjoisessa – kahden talven kokemuksella – aurinkoisia päiviä ei ole yhtä paljon kuin etelä- tai itärannikolla ja talveen mahtuu yleensä 3-4 pariviikkoista sateista jaksoa. Silti täälläkin ulkona on lämmintä, kun aurinko paistaa joulu- ja tammikuu pois lukien.

Eli, haluan varoittaa: Andalusia ei välttämättä ole hyvä kohde reumasta kärsivälle. Ainakin pitää varmistaa, että talo on sopiva. Näin ainakin oletan, mutta reumasta minulla ei ole kokemusta.
Etelärannikolla asuu kuitenkin paljon suomalaisia, eli orkin välityksellä voi löytää apua sopivan asunnon etsintään.