Altruismista

LINKKI

Raija
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 20.07.2006
Kirjoituksia: 6
Vastauksia: 152
Ocaso kirjoitti:

Perrito;

Ehkä enemmänkin kuin maailman hyväksi, nämä ihmiset jotka kuljettavat hylättyjä eläimiä nyt vaikka suomeen, tekevät sitä itsensä ja omantuntonsa ja tilanteen luoman pahoinvoinnin korjaamiseksi. Olen siis omalta kohdaltani vakuuttunut että enemmänkin kuin altruistiset päämäärät,asiaa johdattelee egoistiset päämäärät eli oman pahoinvoinnin pienentäminen. Asiaa ei myöskään muuta se että he tekevät sitä ilman taloudellista korvausta. Oman ”henkisen korvauksen” he siitä kuitenkin saavat, ja sitä he ovat myös etsimässäkin. Tässä siis koira, tai mikä muu eläin tahansa, on ollut vain välineenä ihmisen sitä välttämättä itse tiedostamatta.

Jos näin syvälliseksi mennään, niin sitten pitää jo laittaa vasta-argumentteja.

Jos joku voi pahoin, pystyykö hän auttamaan maailmaa. EI. Jos eläinten auttaminen helpottaa hänen oloaan, hän ehkä paremmassa kunnossa toteuttamaan myös laajempia altruistisia päämääriä kuin ”pelkät kulkukoirat”.

Voi hyvät hyssykät tätä keskustelua!! Minusta on itsestäänselvää, että jokainen teko, jolla parannetaan maailmaa – vaikka vain sitten kulkukoirien elämää – on pisara kohti parempaa maailmaa.
Tai että Perrito opettaa poikaystävää kierrättämään, sekin on hyvä teko. Eikä sillä ole mitään tekemistä kulkukoirien kuljetusrasituksien kanssa. Hyvyys lähtee pienistä pisaroista, ei vertailuista.

Jokaikisellä on omat mittansa ja voimavaransa ja sympatiansa, joiden avulla tehdään joko hyviä tai huonoja tekoja. Parempi tehdä niitä hyviä – ja jos luonnon tasapainoon puuttumisesta aletaan puhumaan, niin siinä ei ole puhdas kenkään: kummipoikani taannoin vannoi olevansa suunnaton luonnonsuojelija, koska söi vain kasviskuntaa. Kysyin häneltä, tietääkö hän, kuinka monta tsiljoonaa kirvaa myrkytetään, että hän saisi jokapäiväisen leipänsä ja pastansa?

Se, mikä minua vähän harmittaa, on että tästä on tehty tällainen trendijuttu, joka taas johtaa siihen etteivät kaikki muodissa mukana olla haluavat kodit välttämättä ole niitä parhaita koirakoteja. Toivotaan kuitenkin parasta. Sekin on ikävää, etteivät tavalliset lentomatkustajat, jotka haluavat kulkea omien koiriensa kanssa ko. reiteillä, tahdo enää saada millään lentolippuja, koska tuo koiramäärä on rajoitettu. Tämä siis ihan käytännön mukavuusjuttu, mutta nekin ovat tärkeitä – ettei tulisi niitä henkilökohtaisia pahoinvointeja, joita taas pitää korjata….

Tuttavani haki joku aika sitten pienen suloisen pojan Afrikasta. Paransiko hän sillä maailmaa vai ehkä vain oman lapsettomuutensa aiheuttamaa henkilökohtaista pahoinvointiaan? Puuttuiko hän luonnon tasapainoon? Ihan varmaan tuota kaikkea, mutta se maailman parantaminen, se pisara, se on niistä kaikkein tärkein ja se joka edistää hyvyyttä.