Aikalailla

LINKKI

Lumenluoja
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 55
Vastauksia: 1489
pauliina kirjoitti:

Itselleni olen vakuutanut näin: Oma koti ei ole sijoitus, eikä sen tuottoja tarvitse laskea. Jossain on aina asuttava. Omasta kodistani Espanjassa maksan 430,- kvartaaleittain vastiketta, johon kuuluu vesi.

Ostamani asunnot, joita vuokraan, ovat taas minun ”eläkevakuutus”. Eli teen nyt työtä, jotta joskus saan eläkettä. Vuokraan niitä ja maksan lainaa, joka ei ole
Espanjasta. Espanjan lainankorot ovat taivaissa verrattuna Suomeen (+ lisäkulut).

Nyt kun tätä olen tehnyt parisen vuotta, niin osan ajattelin laittaa jo myyntiin.

Mutta, kaikilla on omat intressinsä ja uskomuksensa. Niitä ei voi sanoa vääriksi tai oikeiksi vasta kun siinä vaiheessa, kun sijoitus realisoituu. Silloinkin joakainen kantaa vastuunsa itse eikä jälkiviisaudella elä. Ehkä viiden vuoden päästä on niitä kirjoituksia, että ajattelin ostaa mutta…. Kaikessa on riskinsä ja mitä suurempi riski, niin sitä suurempi tuottovaade.

Samoin ajattelen kanssasi. Täällä kun puhutaan euron jne romahtamisista niin ainakin asunnot pysyvät ja niille on aina tarvetta. Lisäksi rannikon ja muun maan asunnoilla on erilainen omistus- ja käyttöpohja joka projisoituu suoraan asuntojen hintoihin ja hintojen muutosherkkyyteen. Nytkö ne ovat halpoja vai kalliita? Arvauksia voi heittää joko perustellusti tai perusteettomasti, mutta jos tilaisuus tulee, niin koitan kyllä kaapia rahat kokoon. Oman kodin kulut ovat 450€/vuosi + 500€ SUMAa + vakuutus 200€/vuosi + energia & vesi. Rahalla sai noin 2-3 kertaa enemmän kuin Suomessa. Minusta asuminen on edullista ja ennenkaikkea olennaisesti mukavempaa Härmään verrattuna. Ja kuka täällä vielä uskoo esim. (työ)eläkejärjestelmän antavan vanhuudenturvaa nykyisille aktiivi-ikäläisille? Voi todeta, että minä en ainakaan usko.

Mitä sitten ostaisin? Kai sellaisia, jotka ovat ”haluttuja”? Ne tietysti maksavat vähän enemmän kuin toiset, mutta on niissä etunsa. Pankista ei saa kyproslaisia prosentteja, niin 5% tuotto lienee jo kohtuullinen ja 8% ostorvolle jo hyvä. Näillä arvoilla asunto pysyy kunnossa ja on realisoitavissa. Kun puhutaan asuntokaupan lamasta, niin kysyisinkin, että onko nykymäärillä mitattuna kyseessä normalisoituminen vai aidosti heikko kysyntä? Itse olen sitä mieltä, että sekä kauppamäärät että hinnat ovat jokseenkin normaalilla tasolla viimeisen 10 vuoden päättömän koohelluksen jälkeen. Harvassa maassa asuntojen hinnat ovat jääneet ”lopullisesti” alemmalle tasolle niiden halvennuttua. Kyse on kysynnästä ja kysyntä Costalla tulee kasvamaan vuosi vuodelta – oli valuuttana sitten euro, peseta tai bitcoin.

Jos ostaa 70-100k€:n asunnon ja pelkää menettävänsä leijonanosan rahoistaan on paras jättää ostamatta – silloin ei vain ole varaa kyseiseen asuntoon. Sama pätee pörssiosakkeisiin tai tilivaluuttaan pankissa (vert. Kypros). Niillä, joilla on rahaa joko murehtivat sen säilymisestä tai eivät. Niillä joilla ei ole rahaa murehtivat senttisten riittävyydestä – aina ja ikuisesti.