absoluuttinen ja relatiivinen köyhyys

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
vanhatyttö Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748
Ritacasanueva kirjoitti:

vuoden 2009 tulosten mukaan Espanjan elakelaisista 19,3% elaa (relatiivisessa)
koyhyydessa.

Eivat kuitenkaan ole listan karjessa, Suomen elakelaiset on Espanjalaisia koyhempia.

EFE / MADRID España es uno de los países de la Unión Europea (UE) con mayor porcentaje de pensionistas en riesgo de pobreza relativa, un 19,3 %, según un informe hecho público hoy por los Técnicos del Ministerio de Hacienda (Ghesta) con motivo de la reforma de pensiones que presenta este viernes el Gobierno.

De acuerdo con este informe, realizado con datos de 2009 de la oficina estadística europea (Eurostat), sólo otros siete países comunitarios superan la tasa española: Finlandia (21,7%), Reino Unido (24%), Lituania (27,6%), Bulgaria (36,5%), Estonia (37,9%), Chipre (47,8%) y Letonia (51,2%).

ABSOLUUTTINEN KÖYHYYS:
Absoluuttisessa mittauksessa asetetaan köyhyysrajaksi jokin tietty rahamäärä, jolloin kaikki kyseisen rajan alla jäävät luokitellaan köyhiksi.

Absoluuttisen mittaamisen ongelmana on kuitenkin se, että myös tämä mittari on lopulta suhteellinen ja vaihtelee muun muassa paikallisesti tai ajallisesti. Tahitilla elämisen kannalta välttämättömyydet ovat toiset kuin Lapissa. Voidaan myös kysyä, onko sellainen juuri ja juuri hengissäpysyminen, joka oli hyväksyttävää Suomessa 1900 mahdollista vuonna 2010. Lisäksi törmätään kysymykseen siitä, kuka saa päättää absoluuttisen köyhyysrajan määrän.

RELATIIVINEN KÖYHYYS:

Suhteellisen köyhyyden mittauksen lähtökohtana on ajatus siitä, että kehittyneissä yhteiskunnissa ilmenevässä köyhyydessä on kyse sosiaalisen toimintakyvyn rajoittuneisuudesta. Tämän rajoittuneisuuden syynä on taloudellisten resurssien puute.

– Sosiaalisen toimintakyvyn rajoittuneisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilöllä ei ole mahdollisuutta elää ympäröivässä yhteiskunnassa vallitsevalla tavalla. Köyhyyden poissaolo ei siis merkitse pelkästään fyysisen toimintakyvyn takaamista, vaan se edellyttää myös mahdollisuuksia osallistua, Kangas sanoo.

Ajatukseen sisältyy se tausta-ajatus, että myös köyhien on päästävä osalliseksi yhteiskunnan vaurauden kasvusta.

Suhteellisen määrittelyn ongelmaksi nousee liiallisen suhteellistamisen vaara, jolloin yhteys väestön näkemyksen ja relatiivisen määritelmän välillä katoaa.

http://www.valtiotieteilija.fi/node/84

Varsin mielenkiintoinen sanapari tämá absoluuttinen-relatiivinen. Absoluuttisesti köyhä ei válttämáttä ole relatiivisesti ja relatiivisesti köyhá ei absoluuttisesti. Vai kuinka ?? 🙂