Ääkköset eivät vaikuta

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä arkteko
arkteko Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.04.2008
Kirjoituksia: 7
Vastauksia: 109

Runsaisiin tekstiviestimääriin ääkköset (Ä, Ö ja Å) eivät vaikuta:

Tekstiviestien hyötykuorma on 1120 bittiä. Se tarkoittaa 7-bittisellä merkistöllä 160 merkkiä, joka näkyy puhelimessa tekstiviestin merkkien enimmäismääränä.

Erikoismerkit ovat asia erikseen (venäjä, hymiöt jne). Nämä esitetään 16-bittisellä Unicode merkistöllä, jolloin viestin enimmäismerkkimäärä onkin vain 70 merkkiä. Nokian malleissa yhden 16-bittisen merkin kirjoittaminen tekstiviestiin laskee viestin maksimimerkkimäärää heti 69 merkkiin. Kokeilkaapa laittaa omalla puhelimella tekstiviestiin esim. 🙂 !

Suomalaiset ääkköset kuuluvat 7-bittiseen merkistöön, eli niiden käyttäminen ei aiheuta viestin pitkittymistä normaalista – ei edes ulkomailla.

Jos kirjoittaa ylipitkän viestin esim. 180 merkkiä, puhelin jakaa viestin kahteen osaan. Nokialaiset varoittavat ylipitkistä viesteistä: ”viesti lähetetään kahdessa osassa”. Voihan olla, että joissain puhelimissa ei ole ylipitkien viestien varoitusta ja vaikka käyttäjä luulee lähettävänsä vain yhden viestin, puhelin lähettääkin sen useammassa erässä. Ylipitkistä viesteistä ei kuitenkaan tule helposti kymmeniä viestejä, ellei Suoratukka ole sitten intoutunut viestittelemään kiinaksi tai venäjäksi tai liittämään kymmenittäin sydämenkuvia viesteihinsä!

Yllä oleva Suoratukan teksti (vastaus N35u:lle ilman Lebeneitä) olisi lähtenyt neljässä osassa (siis neljä tekstiviestiä): jäljellä tästäkin vain 45 merkkiä – eli allekirjoitus!