Vastaa aiheeseen: Tuokaa näitä Suomesta Fugeen

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Yleistä asumisesta ja elämisestä Tuokaa näitä Suomesta Fugeen Vastaa aiheeseen: Tuokaa näitä Suomesta Fugeen

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
arnold malaga Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846

 

Minä olen tietämättömyyksissäni aina kuvitellut, että kaikki syötävät oliivit upotetaan suolaveteen tai ainakin maustetaan valkosipulilla, öljyllä ja viinietikalla.

Osittain totta. Nimittäin säilöttyjen oliivien kohdalla. Ja tokihan niitä maustaakin tavataan. Mutta ne voidaan tarjoilla myös ”tuoreina”, kunhan ne ensin fermentoidaan niissä itsessään elelevien pieneliöiden avulla. Puusta suuhun laitettuna ne ovat melkoisen kitkeriä, mutta fermentointi, eli käyminen, hajottaa niissä olevat fenoliyhdisteet.

Käymisessä syntyy maitohappoa, joka on säilövä aine, ja sellaisia makuaineita, joita ei puutuoreissa oliiveissa ole. Fermentointi ottaa vähintään pari viikkoa, mutta jos antaa olla pari kolme kuukautta, niin tulee todella hyviä.

Santtuhan voisi kokeilla niillä omilla ”villioliiveilla”. 😀

Mitä tulee oliiviöljyihin, niin niissä oliivilajikkeiden ja kasvupaikan eron maistaa parhaiten. Mielestäni portugalilainen on sitä rotevinta ja maukkainta, kreikkalainen ja israelilainen puolestaan sieltä pliisuimmasta päästä. Espanjalainen sentään on vielä aivan kelpo tavaraa.

P.S. Älä paista tai muutenkaan kuumenna ’virgen’-öljyä, kun siitä sillä tavoin hajoaa kaikki terveelliset tyydyttämättömät rasvahapot. Friteeraamiseen kelpaa se raskaampikin versio.