Vastaa aiheeseen: Espanjaan muuto ja mahdollinen tontin/pien maatilan osataminen

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Yleistä asumisesta ja elämisestä Espanjaan muuto ja mahdollinen tontin/pien maatilan osataminen Vastaa aiheeseen: Espanjaan muuto ja mahdollinen tontin/pien maatilan osataminen

LINKKI

diablita
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 10.04.2008
Kirjoituksia: 15
Vastauksia: 380

Noin 100 000 – 120 000 eurolla saa ihan  siedettävän ja asuttavan talon maalta, maata voipi saada muutaman tuhat neliötä siihen.  Mielenkiintoisimmat ja kauneimmat tontit sijaitsevat usein ei-niin-tasamaalla, joten maan muokkaamiseen pitää varata jonkin verran rahaa, mutta aika edullista puuhaa tavallinen tasaaminen tai pienen tien tms. raivaaminen on.  Maaseudulla monin paikoin ei ole kunnallista vesiverkostoa, joten ostovesi, noin 60-80 euroo / 8 000 l.  Jos on kaivo ja /tai kastelusysteemi, niin tontin hinta voi olla korkeampi.  Porakaivon tekemistä ei uskalla suositella edes kaivon tekijä, sen verran arpapeliä on osua ”vesisuoneen” vuoristossa. Sähköä vetelivät joku vuosi sitten aika moneen paikkaan ihan subventioiden kera, joten se ei lienee ongelma. Kallista se on, sähkö nimittäin. Kaasupullo maksaa noin 18 euroa ja se riittää esim. hellaan moneksi kuukaudeksi, lämpimään veteen käytöstä riippuen 2-5 viikkoa ja ”estufaan” eli lämmittimeen edelleen käytöstä riippuen 4-10 päiväksi. Takkapuita saa usein edullisesti omaan pihaan tuotuina isomman määrän suht. edullisesti (esim. 150 € / pari-kolme kuutiota , tai painon mukaanhan ne väkkyrät useimmiten myydään… ) ja edullisin / paras ostopaikka varmaan selviää sitten kun se talo on hankittu.

Omalla maalla voi sitten kasvattaa vaikka mitä, kunhan muistaa opetella paikalliset niksit  ja tavat  ja pitää mielessä, että vettä kuivassa vuoristossa kuluu sen mukaan.  Manteli- ja oliivipuut eivät juuri kastelua kaipaa,  ja sadon voi myydä vaikka jollekin paikalliselle osuuskunnalle, jos sattuisi sellainen tontti kohdalle.  Ja vaikka finca ei olisikaan rannikosta kuin 50 km päässä,  niin matka maantieltä talolle voipi olla se vaikein osuus. On sateella täyttyviä joenpohjia, mutaa, sortuvia pikkuteitä yms. Eli neliveto lähes ehdoton, eikä sekään takaa kylälle pääsyä talven jokaisena päivänä. Siis kunnon vesi- ja ruokavarastot, toimiva matkapuhelinyhteys (lankaverkko jossain on, jossain ei) ja omat koordinaatit muistiin, osoitteitakaan kun ei maaseudulla juuri ole.  Nettiyhteyksien varaan ei kannata ainakaan elantoaan perustaa; lukuisat viritelmät, mokkulat yms. saattavat toimia tai sitten ei – vähän päivästä riippuen.

Omaisuuden siirroista yms. en mitään tiedä tai osaa sanoa,  mutta varmaan luotettava asiainhoitaja / lakimies tms.  niissä asioissa osaa neuvoa. Sellaista joka tapauksessa tarvitsee, ennen kuin em. paikkaa ostaa. Vielä on paljon tontteja ja taloja maalla myynnissä, joissa on jos jonkinlaisia epäselvyyksiä – eivätkä kaikki edes yritä huijata, täällä vaan tuo rekisteröintisysteemi oli ja on aika….. omalaatuinen? Sekä itse systeemi että rekisterien ajantasaistamisyritykset  ovat aiheuttaneet jos jonkinlaisia sekaannuksia tonttien koossa, rajoissa, omistusuhteissa  ja vaikka missä. Ja toki systeemin sekavuuden varjolla yritetään huijatakin. Eli tarkkana siinä kohtaa!

Nämä siis joitakin huomioon otettavia kuluja campo campolla , syvällä maaseudulla, vaikkakin lähellä rannikkoa. Maantien varrella, hyvien kulkuyhteyksien päässä jne jne hinnat tietenkin nousevat, joskin jotkut kustannukset sitten vastaavasti ehkä pienenevät.

Ja varmasti halvemmallakin talon+maata voi saada, mutta säästö mennee remonttikuluihin.

Onnea vain tutkailussa ja pohtimisessa; kenties se unelmien paikka löytyy!