Tämä sivu tai artikkeli on poistunut käytöstä Espanja.org:in uudistumisen yhteydessä, jonka vuoksi sen sisältö voi olla puutteellista.

NIE hakemus laitettu

Heipsan taas!

Kuten lupasin tänään sitten marssin maistraatin kautta sinne Helsingin Espanjan konsulaattiin. Ensin astelin siis maistraattiin passikopioiden kanssa, enkä kuolemaksenikaan muistanut, että mikä se leima oli mikä siihen kopioon piti saada. :-( Joten pyysin sitten vaan notaarilta, että haluan NIE-numeron hakemista varten tähän passikopioon leiman , mikä todistaisi kopion aidoksi... Notaari kysyi, että millä kielellä laitetaan ja sanoin että espanjaksi. No, sain leimat (kolmeen passikopioon varmuuden vuoksi) ja maksoin niistä 6€. Lähdin sitten jatkamaan matkaa ja mennessäni huomasin maistraatin ovessa hinnaston, jossa luki "apostilla 9€". Sehän se oli mikä mun olis pitänyt saada! Voihan*** ! Notaari oli jo häipynyt kahville ja eihän mulla ollut enempää niitä kopioitakaan matkassa. Häivyin siis konsulaattiin ja ajattelin kokeilla onneani.

Saavuin sitten sinne Kalliorannantielle ja kävelin edestakaisin kaunista pikku kujaa, enkä löytänyt numero 6:ta. Kysyin sitten eräältä vastaantulijalta, että missäköhän Espanjan konsulaatti voisi olla. No siinähän se oli suoraan nenän edessä! Ei vaan osannut kurkkia roskisten taakse syrjäkadulle! No pääsin konsulaattiin ja pääsin vielä kaikkien lukollisten ovien ja metallinpaljastimien läpi luukulle asti. Siinä sitten kerroin asiani ja sanoin että minulla oli vain tälläiset passikopiot. Apostillan onnistui kuitenkin saamaan sieltäkin! Annoin passin virkailijalle ja hän lähti ottamaan siitä kopiota ja laittamaan apostillaa siihen sillä aikaa kun minä jäin täyttämään hänen ohjeidensa mukaan hakukaavaketta vielä hieman tarkemmin. Aikaa konsulaatissa meni yhteensä noin 15minuuttia ja apostilla (+kopio passista) maksoi siellä 6,15€.

Hakeminen ei siis ollut hankalaa. Kannattaisi vaan kävellä hakemus ja passi kourassa suoraan sinne konsulaattiin. Ja laistakin virkailija kertoi selkeästi; eli Espanjassa asuvan tai Espanjaan muuttavan ON HAETTAVA NIE omasta asuinpaikastaan ESPANJASSA, mutta ulkomailla vakituisesti asuva voi hakea NIEtä myös konsulaatin kautta. Eli voipi olla ettei minun NIEtä myönnetä tänne. Näin jälkikäteen tuli mieleen, että olisi kannattanut laittaa siihen syyksi esimerkiksi pelkästään se pankkitilin avaaminen.

Hakemuksen käsittelyn virkailija kertoi kestävän KUUKAUSIA. No meillä lähtöön on aikaa vielä 4 kuukautta, mutta jos NIE tulee sitten viiden kuukauden kuluttua, se tulee tänne Suomeen ja se on henkilökohtaisesti täältä haettava. Eikä uutta hakemusta voi täyttää jos NIE on jo myönnetty. Me kuitenkin jätimme miehen hakemuksen tekemisen Espanjaan. Näin ollen saamme kaksi kokemusta NIEn hakemisesta :-D ja mikäli minun NIE tulee vasta tammikuussa tänne Suomeen niin miehellä on sitten kuitenkin mahdollisuus saada NIE Espanjasta. Me kun emme sillä NIEllä muuta tee ihan heti keväällä kuin avaamme puhelinliittymät ja hankimme netin.

Mutta ei siis todellakaan ollut hakemuksen jättäminen hankalaa. Yhden passikopion ja hakemuksen siihen tarvitsi. Ja palvelu oli ystävällistä. Kerron sitten kun joskus saan päätöksen hakemukseeni...