Tämä sivu tai artikkeli on poistunut käytöstä Espanja.org:in uudistumisen yhteydessä, jonka vuoksi sen sisältö voi olla puutteellista.

Hidalgo tuohduksissa

Olen juuri saapunut ”palaverista” jota pidimme ystäväni apteekkari Waldemar Loposen kanssa hänen työpaikkansa takahuoneessa. Jouduimme olemaan siellä emmekä hänen apteekkinsa takana olevassa kodissaan, sillä apteekki päivysti ollen avoinna vielä myöhempäänkin tänään. Ja nyt ole aivan kiihdyksissäni kaikesta siitä mitä tänään olen tietooni saattanut niin, että tuskin maltan kirjoittaa siitä kertoakseni ja paljastaakseni erilaisia asioita.

Aamupäivällä havaitsin äänistä päätellen, että Sohvi (Sofia) puhui kiihtyneellä äänellä puhelinkeskusteluja minun kuitenkaan saamatta selville lähemmin sitä, mitä ja kenelle hän puhui, sillä vanhemmiltani perimäni pientalo on vankkaa tekoa eikä sen seinien läpi voi kuulla selkeästi kaikkea, mikä olisi ollut tänään mielenkiintoista kuunneltavaa, eikä myöskään oveni, joka on lujaa tammipuuta, päästä läpi tarvittavaa määrää ääniä, jotka aiheutetaan salin puolella, omaa työhuonettani seuraavan huoneen seuraavassa huoneessa, missä tavallinen puhelimemme sijaitsee, vaikka niiden välinen väliovi olisikin avoinna.

Nyt illemmalla sain puolestaan kuulla apteekkari Waldemar Loposelta, joka on hyvä ystäväni, että hän oli päivällä nähnyt entisen rakkaan puolisoni, joka on nyttemmin minulle vain Sohvi (oltuaan aikaisemmin lähes valheelliseen tapaan Sofia), kulkeneen apteekin ohi tapansa mukaan kopein askelin ja astellut sisään osuuspankkiin, missä perheeni varoja on tallennettuna hyvätapaisen pankinjohtaja Anderssonin, joka on muuttanut paikkakunnallemme Porvoosta, hallinnassa henkilökuntineen, jonka muodostavat herra Johannes Puolinutka sekä neiti Pärssinen, jota olen useasti katsellut lempeällä silmällä hänen nuoruuden viehäkkyytensä vuoksi saamatta silti vastakatseita, joita olisin saattanut mielelläni voivani vastaanottaa.

Lisäksi havaitsin kotiini palattuani, minne joudun edelleen kulkemaan työhuoneeseen sen ikkunan ulkopuolelle yhdessä ystäväni apteekkari Waldemar Loposen kanssa sijoittamani lappeellaan olevan laatikon muodostaman porrasaskelman kautta, koska Sohvi (Sofia) on edelleen pitänyt huoneeni ovea teljettynä päästämättä minua muualle omistamaani pientaloon, minne minulla olisi täysi oikeus vaikkapa murtautumalla väkivalloin päästä, koska olen sen vanhemmiltani perinyt ja siten saattanut omaksi omaisuudekseni. Lienen maininnut, että turvanani on aviollinen ehto.

Siis havaitsin, että työhuoneeni oveen, jonka olen vastaavasti salvannut sisäpuolelta estääkseni Sohvia (Sofia) tunkeutumasta luokseni hänen aiheutettuaan syvän loukkaantumiseni, mutta jota voi salparaudan löysän rakenteen vuoksi silti raottaa joskaan ei niin paljoa, että sillä saisi näkyvää aukeamaa aikaan, oli oven saumaan ovelasti sijoittamani paljastusnauha irronnut vakoilutarkoituksessa paljastaen minulle, että Sohvi (Sofia) oli yrittänyt päästä tutkimaan huonettani, minne ei enää voida tulla edes ikkunan kautta ilman erikoisavaintani, joka sopii ikkunan ulkopuolelle asentamaani riippulukkoon, jonka avulla estän kaikenlaiset muutkin vakoilupyrkimiset työhuoneeseeni, missä sijaitsee myös pienoistietokoneeni sekä kämmenpuhelin, jonka olin tosin ottanut mukaani lähtiessäni tapaamaan ystävääni apteekkari Waldemar Loposta.

Kaikki tämä merkitsee nyt ehdottomalla varmuudella ja kaikella tieämykselläni jotakin ja huomenna tulen kääntymään osuuspoankin puoleen, missä tosin en yleensä mainitse asioistani mitään herra Johannes Puolinutkalle semminkään kuin nuorelle neiti Pärssiselle, joille asiani eivät kuulu, mistä syystä tulen esittämään ”avainkysymyksiä” ainoastaan pankinjohtaja Anderssonille, jonka puheessa vivahtaa porvoolainen tausta hänen aina täysin ymmärtämättä sivistyneen suomalaisväestön viljelemää kultivoitua puhetta, mistä syystä esitän asiani hänelle yleensä mahdollisimman yksinkertaisesti ja käyttäen sanoja, jotka kuuluvat puolestaan hänen kotikasvatuksensa piiriin ja ovat silti selkeitä minulle itselleni, johtuen sukuni aatelisesta taustasta sekä siitä, että olen vanhojen ”mustereiden” kanssa jo pienestä pitäen päässyt keskustelemaan, joskaan en enää heidän kuoltuaan. Hyviin tapoihini kuuluu myös tiedustella pankinjohtaja Anderssonilta, mitä kuuluu pörssikursseille, vaikka niihin en ikinä tohtisi rahoillani koskea, mutta olen ymmärtänyt sen kysymyksen tupottavan ainakin varakkaan vaikutuksen ja saattavan pankinjohtaja Anderssonin hämilleen hänen varmaan miettiessään, olenko myös säästöpankille, joka nyttemmin on liikepankin nielaisema, antanut rahojani hallittavaksi.

Odotan huomista suurella jännityksellä.

Tuuno K. Takiainen
Hidalgo ja herrasmies *

*Ystäväni, apteekkari Waldemar Loposen valtuuttamana käytän nyttemmin tätä ”titteliä” joka mielestäni kuvaa itseäni hyvin ja sopii minulle, sillä onhan suvussani myös aatelista taustaa erityisesti isäni äidin puolelta.

P.S. Lisäksi päätimme tänään ystäväni apteekkari Waldemar Loposen kanssa, että lähdemme kohti Espanjaa mahdollisesti jo viikonlopun aikana mistä syystä joudun siksikin vierailemaan pankissani saadakseni varattua riittävästi käteisiä varoja mukaani, koska matkalla tulemme myös pysähtymään Helsingissä asuen siellä hotellissa ja mahdollisesti tutustuessamme pääkaupungin tarjoamaan iltaelämään sekä sen huvituksiin, joista ystäväni apteekkari Waldemar Loponen on minulle hekumallisen houkuttelevia mahdollisuuksia paljastanut. ”Alas akkavalta!” oli motivointihuutomme, millä ystäväni minua kannusti minua vapauteen ikävän avioliittoni ikeestä, kannustaen minua toistamaan sitä useammankin kerran kulloinkin ääntäni korottaen, mitä teinkin semminkin, kun jokaisen huutoni hän palkitsi naukkauksella pullosta, johon oli sekoittanut spiritus fortista laimennettuna edelliskesäisellä, nakkikioskin vaalean rouva ”Mirkun” lahjoittamalla kotiviinillä, jossa on mansikkainen maku.

Helsinki ja Espanja, minne matkustan ensi kertaa ilman Sofiaa (Sohvi), joka onkin aina yleensä hoitanut kaikki järjestelyt saattaen minut monasti hämilleni siitä, etten ole voinut itse päättää asioistani, joskin olen päässyt vähemmällä! Olen siis suunnattoman jännittyneen odotuksen vallassa näistä kahdesta sekä siitä, mitkä seikkailut meitä odottavat, mistä syystä tulen ottamaan mukaani myös pienoistietokoneeni sekä kämmenpuhelimeni, joiden yhdistelmällä voin raportoida myös Orgissa siitä, mitä tulemme kohtaamaan, koska olen saanut näihin nykyaikaisiin menetelmiin erityiskoulutuksen apteekkari Loposen veljen pojanpojan opastuksella laatien niistä itselleni tarkat säännöt pieneen sinikantiseen ruudulliseen kouluvihkoon, jota kannan tuolloin mukana taskussani varmuuden vuoksi.