Onko palkat surkeita Espanjassa?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Hintatasot Onko palkat surkeita Espanjassa?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Sesika
  Sesika Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.08.2007
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 5

  Olen kuullut, että Espanjassa on monessa paikassa surkeat palkat. Onko tämä totta? Jos tämä on totta niin miten kaikki Espanjassa asuvat pystyvät maksamaan vuokransa, lapsiensa koulut, ruoat, puhelin laskut, vesi- ja sähkölaskut?

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä blues
  blues Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 25
  Vastauksia: 1910

  Pitaa paikkansa. Monella alalla espanjan palkkataso on huomattavan alhainen. Tasta johtuen moni tekee ”kahta virkaa” eli paivan omassa hommassaan ja illan esim.tarjoilijana.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Sesika
  Sesika Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.08.2007
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 5

  Varmaan otan sitten 2 eri työtä.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Vinski
  Vinski Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.03.2007
  Kirjoituksia: 11
  Vastauksia: 307

  Onhan ne palkat matalampia, mutta jossain määrin myös elinkustannukset on alemmat.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Old Chap
  Old Chap Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Suomalaisia ja Espanjan bruttopalkkoja ei tulisi rinnastaa, sillä elinkustanukset ja myös elämisen leppoisuus ja sen tuomat edut vaikuttavat lopputulokseen. Kunhan mukaudut niin myös sopeudut.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä bhajee
  bhajee Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570

  Olen joskus asiaa ihmetellyt minäkin.. meikäläisen näkökulmasta Espanja on melkoisen kallis maa (mutta minä vertaankin Saksaan). Onhan se ehkä kaikenkaikkiaan halvempi kuin Suomi.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä N35u
  N35u Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.10.2006
  Kirjoituksia: 23
  Vastauksia: 388

  Kuten jo edellä mainittu palkat matalalampia, jossainmäärin myös elinkustannukset. Tuosta kahdesta eri työstä tuli mieleeni että se varmasti riippuu mikä on ykköstyösi, jos esim. työskentelet ravintolassa joka ei ole kovin iso (lue henk. kuntaa tuhottomasti) menet aamulla töihin sanotaan nyt vaikka klo 8 olet töissä siestan alkuun klo 14 pidät parin tunnin tauon ja palaat töihin klo 16 ja työskentelet ravintolan aukiolo-ajan loppuun asti joka saattaa venyä pitkällekin puolenyön, ja jos meinaa vielä toista työtä tehdä niin vuorokaudesta loppuu tunnit tai pitemmänpäälle ainakin voimat..

  Mutta ala vaikuttaa mitä teet, jos oletkin töissä pankissa joka sulkee ovensa jo siestaan mennessä,( vaikka enhän minä tiedä, jatkavatko töitään vielä vaikka konttori ei auki olisikaan) niin onhan siinä sitten aikaa mennä paikkaamaan vaikka jotain tarjoilijaa joka haluaa vietää vapaa illan vaikka lastensa kanssa jota pääsee näkemään vain siestalla pikaisesti ja tietty vapaapäivinä..

  Ihan vain ajattelemisen aihetta aiheuttaakseni kirjoittelin 🙂 älkää lynkatko 😀 Tuo oli sellaista teoreettista päättelyä…

  Kertokaahan kokemuksia kerkiääkö tekemään oikeasti kahta työtä, ja mikä/mitkä sellainen/-set työ/t olisi?

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Willi
  Willi Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2007
  Kirjoituksia: 28
  Vastauksia: 792

  Tuolla miehellä kun on enemmän kokemusta olla töissä Espanjassa (onhan se ollut Espanjassa vasta 33 vuotta) niin kysäisin siltä. Nuorempana herra on tehnyt kahta työtä. Aamuisin työskenteli rakennusteline firmalle ja iltaisin oli baarissa töissä.

  Aurinkorannikolla tietysti linja-auton kuljettajana saa ihan kivaa palkaa kun ajaa turisteille. Riippuen tietysti myös tuntimäärästä jota ajaa.

  Mies ajatteli taas syksyllä alkaa tekemään kahta työtä samaan aikaan ja opiskelemaan siihen päälle. Mie kyllä siinä vähän toppuuttelin että kultaseni, millä ajalla ajattelit sitten nukkua jos siinä paikassa siun pitää olla 9 töissä, 16 koulussa ja 20 seuraavassa työpaikassa. Kotiin mies tulisi sitten aina 3-4 aikaan aamulla. Ehdotinkin että jos haluaa välttämättä tehdä töitä kahteen paikkaan samaan aikaan, niin ottaa toisen homman pelkästään viikonlopulle, kuten on nyt. Viikolla herra ajaa toisen firman kanssa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Raya
  Raya Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011

  Elinkustannusten nousu on minusta Espanjassa ollut nopeaa.
  Vielä 2000-luvun alkumetreillä hinnat olivat toiset, ehkäpä palkat ovat nousseet, mutta eivät tarpeeksi.

  Omaa työtäni tekemällä en pystyne itseäni ja perhettäni Espanjassa elättämään.
  Alueella jossa haluaisin asua vuokrat ovat kalliimpia kuin nykyisessä talossani, eikä palkkani olisi puoltakaan suomalaisesta palkastani, ehkä kolmasosa.
  Moni toteaa alani palkkojen olevan ylipäätään hyvässä jamassa Espanjassa, hyvä hyvä!
  Mutta 1500 euroa kuussa josta 1000 euroa vuokraan on todella mitätön palkka.
  Kahden pitkäaikaissairaan lapsen kanssa suinpäinen muutto olisi varma joukkoitsemurha.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä fupu
  fupu Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.01.2007
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 40

  Ainakaan Madridissa ei elämäntaso ole häävi niillä, jotka ovat juuri kotipesästä lentoon lähteneet. Esimerkkinä espanjalainen ystäväni ja kämppäkaverini: Hän on omasta mielestään onnellisessa asemassa, sillä hänen ei ole tarvinnut vakituisen työnsä lisäksi ottaa toista työtä. Hän tienaa software-ohjelmoijana vajaan tonnin kuussa. Etelä-Espanjassa tuo ehkä riittäisikin, mutta kun asuinpaikkana on Madrid, raha riittää hädin tuskin vuokraan ja ruokaan.

  Kyseinen herra jakaa 550euron vuokransa puoliksi tyttöystävänsä kanssa. Kyllä he sitten koko rahalla nauttivatkin asunnosta, sillä eivät he missään käy rahanpuutteen takia. Me ”köyhät” suomalaiset opiskelijat sen sijaan shoppailemme ja syömme ja juomme ulkosalla tuon tuosta. (Tosin ei opiskelu- vaan työtuloilla.)

  Madridin hintataso on lähes Suomen tasolla, eroa ei kokonaisuudessa juuri huomaa, vaikkakin monet yksittäiset ruuat ja tavarat ovat edullisempia. Ja vuokrataso on Helsingin tasolla. Eli yhteenvetona: Surkea on palkkataso suomalaisen näkökulmasta ottaen vielä huomioon sen, että ylityöstä ei yleensä makseta ja työpäivät ovat pidempiä kuin Suomessa.

  Vielä siitä ystävästä: Huomautin hänelle hänen kiinnostuttua Suomesta kertomamme perusteella, että hänen lähtöpalkkansa kyseisessä työssä ja sillä taustakoulutuksella olisi noin 2000e. Siis lähtöpalkka. Saatamme saada ainakin yhden espanjalaisen siirtotyöläisen Suomenmaalle lähiaikoina 😉

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä annaleena
  annaleena Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 21.10.2006
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 97

  Barcelonassa tilanne on aikalailla Madridin kaltainen, espanjalaisittain hyvällä keskipalkalla (n. 1500€ nettona) ei vielä juurikaan tahdo pystyä vuokraamaan edes omaa yksiötä, sillä niiden hinnat ovat alkaen 600-700€/kk + vesi & sähköt. Ja oman asunnon ostamisen saa siirtää kauas tulevaisuuteen…

  Palkat ovat huonot (puolet tai kolmasosa Suomen palkoista), mutta ainakin esimerkiksi myytävien asuntojen osalta hintataso jo korkeampi kuin Helsingin vastaavan kokoisten. Sen vuoksi täällä esim. pikkuinen ikkunaton huone kimppakämpässä saattaa olla vuokrattuna 300€/kk.

  Minunkin mielestäni ruoka noin yleisesti on aika lailla Suomen tasolla supermarketeissa, mutta alkoholi, tupakka ja ulkona syöminen paljon halvempaa…

  Vuokrien uskomattomasta noususta esimerkkinä meidän oma asunto; asunto on vuokrattu parisenkymmentä vuotta sitten jatkuvalla vuokrasopimuksella, jota ei kovin helpolla voi purkaa & jossa vuokraa ei saa nostaa indeksikorotusta enempää, poikaystäväni sukuun. Meidän vuokra tuosta 3 makuuhuoneen kämpästä on 250€ + muut kulut kuussa. Nykyisiltä markkinoilta vuokrattuna sen arvo olisi yli tuhannen euroa. Meidän asumiskustannuksilla palkat ovat oikealla tasolla, elikkä pärjätään siinä hyvin, kun ollaan kaksi työssäkäyvää.

  Kaipa minun kirjoituksena yhteenvetona voisi sanoa, että palkat ovat edelleen siellä 20 vuoden takaisella hintatasolla! 😉

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä bhajee
  bhajee Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570

  Täältä: http://www.ubs.com/1/e/ubs_ch/wealth_mgmt_ch/research.html löytyy UBS:n tekemä varsin laaja tutkimus palkoista, hintasoista jne. eri maissa (tai itse asiassa eri kaupungeissa – Espanjasta on mukana Barcelona ja Madrid). Linkki PDF-dokumenttiin sivun alareunassa silmälasien alla.. ”Prices and Earnings, 2006 issue”

  Pari otetta: (netto)palkkaindeksi Helsingissä 89,1, Barcelonassa 66,6, Madrid 64,3 (nämä indeksit on suhteytettu siten, että New York = 100).

  Hintataso Espanjassa on jonkin verran alempi, joten vuosipalkan ostovoiman indeksi ei näytä niin huonolta… Barcelona: 78,0, Madrid 75,2, Helsinki 78,4.

  Tutkimuksessa on vielä tusinoittain muita vertailutaulukkoja.. en ota kantaa niiden paikkansapitävyyteen, uskon vain tilastoihin jotka olen itse väärentänyt.. 😉

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Bolichera
  Bolichera Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2007
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 77

  Tässä eräs palkkaesimerkki syyskuulta 2007; töitä 6 päivää viikossa klo 10.00 – 19.00 välisenä aikana eli yhteensä 54 tunnin työviikko kuukausipalkan ollessa 700 euroa käteen. Eipä paljon houkutellut ystävääni ottamaan vastaan tätä työtä, missä oli vielä kaiken lisäksi kielitaitovaatimukset (vähintään 3 kieltä).

  Elä tuolla sitten…

  Surullista, mutta totta!

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Halia Biru
  Halia Biru Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.07.2007
  Kirjoituksia: 13
  Vastauksia: 220

  miksi se Rivieran marketin komia vartia oli aina töissä. Kävit millon tahansa kaupassa, niin eiköhän tämä kaveri ollu siellä vartiointi hommissa. Ammusta iltaan maanantaista lauantaihin !

  Olihan siinä silmän iloa joka kauppa reissu.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Old Chap
  Old Chap Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Moni tekee vielä elatuksekseen töitä Espanjassa, kun ei ole sitä-tätä-tota tukea helposti saatavissa. Eikä tule sitten aikakaan pitkäksi, jolloin ei myöskään ehditä kysellä niin monia ilmaispalveluja päivien piristeeksi.

  Kalle Isokallio kirjoitti juuri mainiosti Iltalehdessä:

  ”Suomessa ilmaiseksi kutsutaan sitä, minkä muut maksavat. Niinpä maan tavaksi on muodostunut, että mitä erilaisempia palveluita ja etuisuuksia vaaditaan ”ilmaisiksi”.

  Nolompaa varmaan olisikin vaatia selkokielellä, että haluan muiden maksavan minulle annettavat palvelut ja tavarat. Kun ei ihan kehdata kaivaa rahoja naapurin taskusta, niin vaaditaan valtiota maksamaan. Eli vaaditaan ensin valtiota käymään naapurin taskulla ja maksamaan sitten niillä rahoilla ne minun vaatimani ”ilmaiset” palvelut. Kolkuttavaa omaatuntoa varmaan hieman helpottaa, jos voi vaatia ”ilmaisuutta” jollekin isommalle joukolle kuin vain itselleen.”

  Ja taas saa minuakin mätkiä päähän, kun jaksan olla samaa mieltä.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 16)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.